PRAVÝ MAROCKÝ ŠAFRÁN - 1 g

201,60 Kč
Skladem (>20 ks)
Možnosti doručení

Pravý marocký šafrán od malé rodinné farmy, která produkuje ročně cca 1500 g šafránu. Certifikát o pravosti a kvalitě od organizace NORMACERT číslo AOP02124-012023. Sklizeň proběhla 22. listopadu 2023. Pomalé sušení bylo dokončeno v únoru 2024.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Složení: sušené čnělky šafránu setého 100 %  

Taliouine, srdce marockého šafránového regionu, leží jižně od Marrákeše a východně od Taroudantu. Zde se nachází i náhorní plošina Souktana, která je i historicky nejstarší oblastí pěstování šafránu. Produkuje se zde více šafránu než kdekoli jinde v Africe. Šafrán se zde pěstuje v nadmořské výšce 1300-1500 metrů.

Půda náhorní plošiny, zdejší klima a know how zdejších pěstitelů, dělají z tohoto šafránu ten nejkvalitnější v celém Maroku.

Vědecké studie, které byly prováděny v marocký oblastech pěstování šafránu prokázaly, že nejvyšší podíl na kvalitě šafránu a množství obsahových látek má nadmořský výška.

Obsah látek v šafránu z Taliounu z náhormí plošiny Souktana byl následující: pikrokrocin (90,92 ± 5,98), safranal (28,57 ± 2,52) a krocin (208,37 ± 21,27)

Safranal má prokazatelné protikřečové účinky (je antikonvulzivem), což je dáno jeho agonistickým působením na GABA receptor. Safranal působí také jako silný antioxidant a vychytávač volných radikálů, k tomu účinkuje in vitro cytotoxicky vůči rakovinovým buňkám. Kromě toho vykazuje i antidepresivní účinky.

Safranal je aldehydová organická sloučenina původně izolovaná z koření šafránu, tedy rozemletých blizen šafránu setého (Crocus sativus). V tomto koření safranal způsobuje jeho charakteristické aroma. Předpokládá se, že je produktem rozkladu karotenoidu zeaxantinu, přičemž zprostředkující roli tu hraje pikrokrocin, což je látka zodpovědná za typickou nahořklou chuť šafránu. Během sušení blizen se z pikrokrocinu uvolňuje díky enzymu glukosidáze aglykol, z něhož vzniká dehydratací samotný safranal. Pikrokrocin je tedy prekurzorem resp. intermediátem safranalu.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole: