ČTVRTÉ TŘETÍ OKO - KYUSU KONVIČKA OD JAPONSKÉHO MISTRA SHORYU - 260 ML

22 700,93 Kč
Skladem (1 ks)
Možnosti doručení

„O této glazuře jsem snil dlouhou dobu, ale podařilo se mi ji vyrobit až po mnoha letech pokusů a omylů." Mistr Shoryu (Shoji Umehara)

Detailní informace

Detailní popis produktu

Špičková konvička vyrobená mistrem Shoryu (Shoji Umehara) . Na výrobu této konvičky byla použita technika glazování Tenmoku.

Mistr Shoryu (Shoji Umehara) vyvinul svou osobitou glazuru, kterou se ještě nikomu nepodařilo napodobit. 

 Vyrábí se z živce, vápence a oxidu železitého. Čím rychleji se kus ochladí, tím černější bude glazura.

Tenmoku je známá svou variabilitou. Během zahřívání a ochlazování ovlivňuje tvorbu krystalů železa v glazuře několik faktorů. Dlouhý proces výpalu a hliněné těleso, které je navíc silně zbarvené železem, zvyšují možnost vtažení železa z hlíny do glazury. Zatímco je glazura roztavená, může železo migrovat uvnitř glazury a vytvářet povrchové krystaly, jako je tomu u glazury "olejové skvrny", nebo může zůstat v roztoku hlouběji uvnitř glazury a získat sytou lesklou barvu. Olejové skvrny jsou častější při oxidačním výpalu.

Delší doba chlazení umožňuje vytvořit maximum povrchových krystalů. K dosažení tohoto efektu mohou hrnčíři "vypálit" pec. Při běžném výpalu se pec pomalu přivádí na maximální teplotu přikládáním paliva, poté se přikládání paliva zastaví a pec se nechá pomalu vychladnout ztrátou tepla do okolního vzduchu. Při vypalování pece hrnčíř po dosažení maximální teploty pokračuje v přidávání omezeného množství paliva, aby zpomalil proces chladnutí a udržel glazury co nejdéle roztavené.

Barva glazur tenmoku může být různá, od tmavě švestkové (persimmonové) přes žlutou, hnědou až po černou.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole: